Fokallängd

Från Täpp-Anders
Hoppa till: navigering, sök

Fokallängden är avståndet från en lins till brännpunkten, ett annat namn på måttet är därför också brännvidd och anges hos de flesta brytande optiska instrument. Linser används i kikare, mikroskop, astronomikikare, glasögon och kameralinser och fungerar alltid på samma sätt.

Konkav lins

Om ljus faller från vänster till höger genom en lins finns fokalpunkten till höger om linsen om den är konvex. En högbrytande lins innebär att fokalpunkten ligger närmare linsen, en lågbrytande att den ligger längre från. En konkav lins upplevs som förstorande och används därmed i förstoringsglas, kikare och mikroskop av olika slag. Konkava linser används i i glasögon för att korrigera långsynthet samt i kameraoptik.

Fokallängd konkav.png

Konvex lins

Om linsen är konvex i stället ligger fokalpunkten till vänster om linsen. Linsen får då en förminskande verkan. Konvexa linser har därmed negativ fokallängd och en särbrytande effekt vilket för betraktaren upplevs som förminskande. Konvexa linser används för att korrigera närsynthet och förekommer också i kameraoptik för att korrigera olika sorters aberration som uppstår i de konkava linselementen.

Fokallängd konvex.png

Fokallängden eller brännvidden anges normalt i millimeter för kameraoptik och glasögon om man inte anger fokallängden som en dioptri i stället då man alltid utgår från en fokallängd i meter.

Linsmakarformeln

Linsmakarformeln gäller vid tunna linser där avståndet mellan infallande och utfallande yta kan negligeras i förhållande till fokallängden eller brännvidden hos linsen.

\frac{1}{f} = (n-1)\left( \frac{1}{r_1} + \frac{1}{r_2} \right)

Kameraoptik

Fokallängden är viktig när det gäller kameraoptik och anges för varje linstyp i stort sett alltid i millimeter (mm). Fokallängden ingår även i måttet på hur ljusstark en kameraoptik är, detta anges ofta i uttryck som fokallängden genom en siffra som då blir en faktor genom vilken diametern hos bländarens största öppning kan beräknas.

Ett exempel är ett teleobjektiv med 200 mm fokallängd och största bländare 2.8. Detta anges vanligen därför som f/2,8 där f står för fokallängden. Detta innebär i sin tur att största bländaren då har storleken 200/2.8 = ca 71.4 mm. Tittar man på sådan optik finner man också att de har ofta en filtergänga som är t.ex. 77 mm för att rymma bländarlamellerna inuti.

Ibland har man zoomoptik till kameror där bländarens största storlek anges vid två fokallängder, oftast ändlägena på optiken.