Amatörradio

Från Täpp-Anders
Hoppa till: navigering, sök

Amatörradio portalsida

Denna sida är en portalsida till övriga delar på denna sajt som handlar om amatörradio. Här har jag tänkt att samla information som är bra att ha för amatörradiofolk i form av artiklar, listor över frekvenser och annan information som kan vara av nytta.

Frekvenslistor

  • PMR446 - Ett band upplåtet för allmänheten (inte ett amatörradioband) där man med begränsad effekt och portabel radio får sända fritt. Används för lek och i svampskogen en del men även på byggen och tom ibland vid jakt trots att det finns särskilda frekvenser för detta. Detta band ersätter till stor del det gamla 27 MHz PR-bandet och är harmoniserat i stora delar av världen.
  • Jaktradio 155 MHz - På VHF-bandet finns ett antal frekvenser upplåtna för jakt. Några av dessa delas med marin VHF och det finns också en frekvens öppen för allmänheten utan att vara direkt förknippade med jakt eller jordbruk.

Förkortningar och liknande

Övrigt

  • CTCSS - Continuous tone-coded squelch system - ett system för att med subtoner i området från ca 60-250 Hz öppna brusspärrar hos mottagare. Det finns ett stort antal koder i systemet och det används för att särskilja trafik från olika grupper på samma fysiska kanal.

Radioapparater

Det finns många typer av radioapparater för HF, VHF och UHF att handla över nätet. Jag har för avsikt att prova ett antal sådana över tid.

  • WOUXUN KG-VU6D - En handportabel VHF/UHF radio med två VFO som fungerar mycket bra för sitt pris under tusenlappen som dollarn står just nu.