Skillnad mellan versioner av "Ericssons formel för inomhusutbredning"

Från Täpp-Anders
Hoppa till: navigering, sök
Rad 5: Rad 5:
 
Alla beräkningar gäller för isotrop antenn.
 
Alla beräkningar gäller för isotrop antenn.
  
Vi börjar med standard [[frirumsutbredning]] som för frekvensen ''f'' i MHz och avståndet ''d'' i meter säger att följande länkloss gäller:
+
Vi börjar med standard [[Friis formel för frirumsutbredning]] som för frekvensen ''f'' i MHz och avståndet ''d'' i meter säger att följande länkloss gäller:
  
 
<math>\mathrm{FSPL}=20\log_{10}{(f)}+20log_{10}{(d)}-27,55</math>
 
<math>\mathrm{FSPL}=20\log_{10}{(f)}+20log_{10}{(d)}-27,55</math>

Versionen från 21 februari 2013 kl. 13.35

Inomhusutbredning är alltid knepigt särskilt med tanke på hur stor variation det kan vara på materialen i väggar och annat. För att underlätta har många försökt approximera fram en standardformel som fungerar som hjälp mellan tummen och pekfingret.

En av de som lyckades bäst med detta är Erik Broberg på Ericsson Radio Systems som gjorde praktiska mätningar i korridorerna där med sin riggade vagn med spektrumanalysator och en uppriggad sändare med antenn. Vad man kom fram till då var att standard FSPL gäller för de första 10 metrarna, därefter så gäller ett visst antal dB/m.

Alla beräkningar gäller för isotrop antenn.

Vi börjar med standard Friis formel för frirumsutbredning som för frekvensen f i MHz och avståndet d i meter säger att följande länkloss gäller:

\mathrm{FSPL}=20\log_{10}{(f)}+20log_{10}{(d)}-27,55

Om d sätts till tio får vi 20 ur distanstermen vilket tillsammans med vår konstant -27,55 blir totalt -7,55. Detta blir då vår gränsformel för det första tio metrarna från antennen.

Därefter avtar signalen med 0,5—1,0 dB/m beroende på väggarnas beskaffenhet.

dB/m Förklaring
0,50Öppet kontorslandskap
0,75Gipsväggar av enkel typ
1,00Gipsväggar av dubbel typ, träväggar