Doft- och smakattribut för rödvin

Från Täpp-Anders
Hoppa till: navigering, sök
Animalisk
Ett aromord som hänvisar till växtplatsen, en viss ursprungstypicitet som ger associationer till lukten av djur. Aromen är en av de volatila estrar jästen brettanomyces skapar och anses av vissa vara en defekt medan förespråkarna anser att den ger vinet en ökad komplexitet. Vanligtvis finns aromen i rödviner från klassiska europeiska distrikt, gärna traditionellt framställda. Se även stall.
Anis
Närbesläktat med lakrits, något kryddigare och inte lika koncentrerat vid just ”lakritstonen”. Återfinns oftast i kryddiga franska viner från Bourgogne, Rhône och Languedoc-Roussillon. Se även lakrits, fänkål och muscavadosocker.
Apelsinskal
En kryddig, aromatisk ton. Används sällan för röda viner.
Aromatisk
När ett vin uppvisar en kryddig ton, gällande rödviner förekommer aromen främst i samband med aromord som hänvisar till exotiska kryddor, eller örtiga inslag. Se även parfymerad.
Arrak
En arom som i rödvinssammanhang används för viner med starkvinstoner, exempelvis amarone.
Barrskog
En kryddig ton som påvisar såväl ett örtigt inslag som associationer till skott, enbär och en viss ursprungstypicitet. Mest förekommande i Bourgogne och norra Rhônedalen.
Basilika
En aromatisk ört med såväl ett grönt inslag som en lätt ton av vanilj. Återfinns oftast i norditalienska viner och då främst toscanska.
Bigarråer
Ett mörkt körsbär som förutom aromen i sig även signalerar en utmärkande syra i vinet och kärvhet, samt möjligen en bitter ton. Väldigt vanligt i italienska viner, men även i urpsrung som Languedoc-Roussillon och Portugal.
Bitter
Bitterhet i rödviner kommer endera från fatlagring eller druvsort. Viner med aromordet körsbär kan även signalera en bitterhet som påminner den om att bita i en körsbärskärna. Ordet bitter brukar föregås av adjektivet ”angenämt” vid karaktäristikskrivning. Se även fat, körsbär.
Björnbär
Ett aromord främst förekommande i viner av syrah. Påvisar en viss fräschör och ligger nära vildhallon i smaken om än med mörkare fruktkaraktär. Vanligast i syrahviner från en sval växtplats.
Blåbär
Blåbär ingår även i den vidare beteckningen skogsbär. Indikerar ett uns syrlighet och kärvhet och kan ha lite stjälkaktiga toner. Finns ofta i viner från Languedoc-Roussillon.
Bränd
En arom som främst förekommer i druvor från varma växtområden, speciellt i kombination med en vinifikationsteknik som utsätter musten för en viss syrekontakt. Områden som associeras med aromen är främst södra Europa och Sydafrika (ej att förväxla med den sistnämndas rökighet dock).
Bränt gummi
En volatil aromatisk nyans som främst förekommer i syrah.
Buljong
En kryddig, komplex, aningen oxiderad mognadston. Vanligast i viner innehållande syrah.
Bärig
Påvisar en sval växtplats med en ungdomlig, ofta något syrlig, frukt. Aromordet används för lätta till medelfylliga rödviner av druvor som oftast härstammar från norra Italien och Frankrike. Bärig brukar ofta följas av specifika bärassociationer som hallon, jordgubbe, lingon, blåbär.
Ceder
Aromen påminner mycket stark om doften av en nyvässad blyertspenna och är främst förknippad med rödviner från Bordeaux och speciellt distriktets västra strand.
Charkuterier
En något rökig arom som främst återfinns I syrah.
Choklad
En arom som härstammar från fatlagring. Franska ekfat ger ofta en arom som först för tankarna till rostat kaffe, men i takt med att vinet blir äldre alltmer drar åt mörk choklad. Graden av rostning och fatens storlek och ålder spelar givetvis också roll. Generellt kan dock sägas att aromerna choklad och kaffe kommer från fransk ek medan vanilj härrör ur amerikansk. Se även kaffe.
Cola
En kryddig ton mest förekommande i pinot noir från nya världen, arommässigt är det en sammansatt exotisk kryddig ton med tydlig karaktär av ingefära.
Dill
Detta aromord används som ett ord kopplat till mognad i viner. Det är främst associerat till Rioja, men kan även figurera för andra mogna viner. Det är främst ett aromord för mogna röda viner, men även en gammal riesling kan få dessa toner.
Drottningsylt
Sylt påvisar en varm växtplats till skillnad från en ren frukt/bärassociation. Sylt kan även innebära en viss sötma i vinet. Drottningsylt innebär dessutom en bärassociation som inkluderar såväl röda som mörka bär.
Druvtypisk
Används för endruvsviner som påvisar de karaktäristiska drag som associeras med druvan i såväl aromer som grundsmaker.
Eldig
Påvisar en sensoriskt upplevd hög alkoholhalt i vinet. Används främst i smaken och upplevs som en varm känsla i gommen.
Eneträ
En arom som kommer från fat som inte ger ifrån sig så mycket vanilinextraktion, det vill säga vinerna har en träig karaktär som inte påminner om vanilj, choklad, kaffe etc. Aromen kan även associeras med vinets ursprung, det vill säga en viss terroirkänsla, i detta fall främst från södra Frankrike.
Eukalyptus
En örtig ton med en aromatisk mintkaraktär. Påminner om mynta. Eukalyptus är även en terroirmarkering för rödviner från Australien.
Fat
Påvisar att vinet legat på ekfat och fått karaktär av det. Fat kan uttrycka sig på en mängd olika sätt beroende på fatens ursprung, storlek och ålder.
Fatkaraktär
Vinet har en tydlig karaktär av ekfat, fatklocka åtta.
Fat (inslag av fat)
Vinet har en mindre distinkt ton av fat än ovanstående, fatklocka fyra.
Fikon
Används för viner med starkvinstoner. Påvisar en viss utveckling, endera i det att vinet har ett flertal år på nacken eller att druvorna som vinet framställs av har fått en oxiderad utveckling genom att torkas. Viner som får detta aromord är endera lite äldre och från ett ganska varmt ursprung eller gjorda på torkade druvor, som i fallet amarone. Se även katrinplommon.
Frisk
Används för röda viner där vinets syra utmärker sig i förhållande till dess övriga sammansättning. Mest förekommande för viner från norra Italien och Bourgogne.
Fruktig
Vinet har en ungdomlig karaktär med tydliga toner av primärfrukt. Påvisar också en varmare växtplats än ordet bärig.
Fänkål
Närbesläktat med lakrits, något örtigare och inte lika koncentrerat vid just ”lakritstonen”. Återfinns oftast i kryddiga franska viner, Bourgogne, Rhône och Languedoc-Rousillon. Se även anis, lakrits och muscavadosocker.
Färska örter
En grön ton som är fylligare i sin karaktär än gräs. Färska örter är ett paraplybegrepp som innefattar enskilda örter såsom basilika, mynta, oregano, persilja, salvia, timjan etc. Färska örter kan förekomma i en mängd viner av olika karaktär, men med den gemensamma nämnaren att de är ungdomliga.
Gräddkola
Ett aromord som påvisar att vinet legat på ekfat. Gräddkola är i likhet med vanilj en arom som i första hand för tankarna till amerikanska ekfat som med sin mer porösa struktur ger ifrån sig mer vanillinaromer än den franska eken.
Gräs
Ett aromord som påvisar en ungdomlig grön karaktär. Ordet förekommer främst för viner gjorda av cabernet franc och carmenère, men även lite lättare, ungdomliga och bäriga viner från andra druvor.
Grön paprika
Återfinns oftast i viner gjorda på någon av de två cabernetdruvorna. Ger en grön, lätt bitter ton som kan ha sin orsak i en tidig skörd. Vanligt förekommande i cabernetdominerade viner från Sydafrika eller i chilenska viner av carmenère.
Gummi
Aromen återfinns främst i moderna, extraherade viner som jästs utan någon som helst syrekontakt. Har karaktären en lite bränd ton är det en arom som främst förekommer hos viner gjorda på syrah, se bränt gummi.
Hallon
Ett aromord främst förekommande i viner av pinot noir, men även i en del andra viner som syrah odlad i ett väldigt svalt klimat eller gamay. Påvisar en viss fräschör och ligger nära björnbär i smaken om än med ljusare fruktkaraktär.
Halm
Viner som haft en gräsig karaktär när de var unga kan med mognad få en arom som påminner om halm.
Används på samma sätt som halm.
Ingefära
En exotisk kryddig ton som främst, men inte uteslutande, återfinns i viner framställda av pinot noir.
Jord
Hänvisar till en ”instängd” doft, likt en jord- eller potatiskällare; våt jord, multna löv, kompost, rödbetor och svamp. Aromordet uttrycker främst att vinet påvisar en viss ursprungstypicitet och används framföra allt för viner från klassiska europeiska distrikt.
Jordgubbar
Ett aromord främst förekommande i viner av pinot noir, gamay och garnacha. Påvisar en röd frukt karaktär som känns något fylligare och inte fullt så frisk som hallon.
Kaffe
En arom som härstammar från fatlagring. Franska ekfat ger ofta en arom som först för tankarna till rostat kaffe, men i takt med att vinet blir äldre alltmer drar åt mörk choklad. Graden av rostning och fatens storlek och ålder spelar givetvis också roll. Generellt kan dock sägas att aromerna choklad och kaffe kommer från fransk ek medan vanilj härrör ur amerikansk. Se även choklad.
Kakao
Påvisar ett utvecklat vin med fatkaraktär. Uttrycket choklad fungerar bättre med viner vars mognadstoner inte är så tydliga.
Kanel
En kryddig ton med ett flyktigt uttryck som främst återfinns i nyanserade kryddiga viner av pinot noir.
Karamell
Tillägg som påvisar en fruktigare, aromatiskare ton än en ren frukt/bärassociation. Se även pastill.
Kardemumma
En exotisk krydda som i likhet med kanel mest förekommer i nyanserade kryddiga viner av pinot noir.
Katrinplommon
Används för viner med starkvinstoner. Påvisar en viss utveckling, endera i det att vinet har ett flertal år på nacken eller att druvorna som vinet framställs av har fått en oxiderad utveckling genom att torkas. Viner som får detta aromord är endera lite äldre och från ett ganska varmt ursprung eller gjorda på torkade druvor, som i fallet amarone. Se även fikon, russin och torkad frukt.
Kola
Ej att förväxla med den kryddiga aromen cola. Kola påvisar att vinet legat på ekfat och är i likhet med vanilj en arom som i första hand för tankarna till amerikanska ekfat som med sin mer porösa struktur ger ifrån sig mer vanillinaromer än den franska eken. I relation till gräddkola är kola något mörkare i tonen.
Kolaremmar
En arom som påminner om cola, men inte lika distinkt kryddig utan med ett mer balanserat uttryck där vanilj ingår som en tydlig beståndsdel.
Kokos
En arom som kommer från hårt rostade amerikanska ekfat.
Kompott
Tillägget kompott påvisar en koncentrerad fruktkaraktär som oftast har sin grund i en varm växtplats och vinet till vilket tillägget används har sällan samma fräschör som ett vin med en ren frukt/bärarom. Kompott kan även innebära en viss sötma i vinet. Se även sylt.
Korinter
Egentligen en torkad frukt, men till skillnad från övriga torkade frukter inte nödvändigtvis en indikation på utveckling utan en fyllig, lätt aromatisk ton som oftast förekommer i viner gjorda av merlot.
Kryddig
Ett övergripande begrepp som innefattar en mängd olika specifika kryddor. De kryddiga aromerna kan komma från såväl utveckling som druvans karaktär. Druvor som ofta har kryddiga aromer är exempelvis pinot noir, syrah, sangiovese och garnacha.
Kryddnejlikor
En kryddig ton med ett lätt aromatiskt inslag. Återfinns oftast i pinot noir, syrah och merlot.
Kryddpeppar
En kryddig arom som för tankarna till en mustig köttgryta. Återfinns framför allt i utvecklade, kryddiga viner.
Körsbär
Kan vara såväl mörka som röda. Förutom de rena fruktaromerna signalerar ordet även en viss syrlighet i vinet och ibland en liten nötig ton av mandlar. Förekommer väldigt ofta i viner från Italien och ibland i viner från Languedoc-Rousillon och Portugal.
Lagerblad
En kryddig ton med ett lätt aromatiskt inslag. Återfinns oftast i pinot noir, syrah
Lakrits
Kryddig ton som återfinns i en uppsjö av olika viner. Saltlakrits brukar vara specifikt för Australien medan sötlakrits är mer allmänt förekommande.
Lakritsrot
Kryddig ton som påminner om ovanstående. Skillnaden kan beskrivas att aromordet lakrits påvisar ett mer fruktigt, ungdomligt vin medan lakritsrot syftar till ett mer klassiskt europeiskt vin.
Lavendel
Kryddiga röda viner med ett svalt odlingsområde kan få denna arom. Speciellt, men inte uteslutande, pinot noir från Bourgogne. Även syrah från ett svalt ursprung kan få denna beskrivning.
Lingon
Använder vi för att påvisa att vinet är tydligt friskt och med en markerad kärvhet i smaken. Vinerna är nästan alltid lätta till medelfylliga, även om fylligare undantag finns och kommer främst från norra Italien, Bourgogne och Languedoc-Rousillon.
Läder
Mognadsarom som kan förekomma i de flesta typer av viner som uppnått ett moget stadium.
Mandel
En nötig karaktär som oftast förnimms i samband med aromordet körsbär. Mandel kan te sig som krossade körsbärskärnor.
Mintchoklad
Kan användas som ett sammanfattande ord för viner med karaktäristikorden choklad och mynta/eukalyptus.
Mjölkchoklad
En ljusare variant av choklad med tydligt inslag av vanilj. Används framförallt för viner som legat på amerikanska ekfat och är vanligt förekommande hos spanska viner.
Multna löv
En kryddig mognadsarom som dessutom är till stor del är terroirknuten till Bourgogne.
Muskot
En kryddig, något aromatisk/violblommig arom som främst återfinns i viner av pinot noir, syrah och nebbiolo.
Mynta
En örtig ton med en aromatisk mintkaraktär. Påminner om eukalyptus. Återfinns i en rad olika viner, men speciellt utmärkande för cabernet sauvignon från Kalifornien, Australien och Chile.
Mörka bär
Paraplybegrepp som omfattar en rad olika mörka bär, såsom svarta vinbär, björnbär, plommon och blåbär.
Mörk choklad
Se choklad.
Mörka körsbär
Se körsbär.
Nejlikor
Kryddig, lätt parfymerad arom som främst återfinns i viner från svalare klimat.
Nougat
Påvisar fatlagring från äldre eller inte så hårt rostade fat.
Nypon
Aromord för en röd, lite aromatisk fruktkaraktär. Vanlig arom i nebbiolo.
Nötter
Kan röra sig om såväl en mognadsarom som en fatlagringsarom. I det senare fallet handlar det främst om rostade nötter.
Parfymerad
Övergripande ord som fångar in såväl lite blommiga toner av viol och rosor som lite exotiska kryddor. I rödviner är detta uttryck vanligast för nebbiolo och syrah från norra Rhônedalen.
Pastill
Tillägg som påvisar en fruktigare, aromatiskare ton än en ren frukt/bärassociation. Se även karamell.
Peppar
Svartpeppar ger en lite skarpare ton än vitpeppar. Peppar kan finnas i flera olika typer av vin, men är starkast förknippat med syrah.
Pepparmynta
Aromerna påminner om polkagris, menthol.
Pinjenötter
En mild nötighet. Vanligast i italienska rödviner.
Pistagenötter
En aromatisk nötighet, påminner något om kryddan aromat.
Plommon
Vanlig arom för rödviner, finns såväl ljusare sorter som mörkare.
Romrussin
Används för viner med starkvinstoner. Påvisar en viss utveckling, endera i det att vinet har ett flertal år på nacken eller att druvorna som vinet framställs av har fått en oxiderad utveckling genom att torkas. Viner som får detta aromord är endera lite äldre och från ett ganska varmt ursprung eller gjorda på torkade druvor, som i fallet amarone. Se även fikon och katrinplommon.
Rostad fatkaraktär
Se choklad, kaffe, rostat kaffe, fat, fatkaraktär.
Rostat kaffe
Aromord som kommer från att vinet legat på rostade franska ekfat. Se choklad, kaffe, rostat kaffe, fat, fatkaraktär.
Rosmarin
En aromatisk örtig ton.
Rosor
En parfymerad, aromatisk nyans som främst återfinns i viner gjorda av nebbiolo.
Rotfrukter
I likhet med aromordet jord hänvisar rotfrukter till en ”instängd” doft, likt en jord- eller potatiskällare. Aromordet uttrycker främst att vinet påvisar en viss ursprungstypicitet och används framföra allt för klassiska europeiska distrikt.
Russin
Se romrussin.
Röda bär
Paraplybegrepp som omfattar en rad olika röda bär, såsom röda vinbär, hallon, jordgubbar och lingon.
Rödbetor
I likhet med aromordet jord och rotfrukter hänvisar rödbetor till en ”instängd” doft, likt en jord- eller potatiskällare. Till skillnad från de nyss nämnda orden innefattar rödbetor även en småsöt röd bärighet. Aromordet uttrycker främst att vinet påvisar en viss ursprungstypicitet eller druvtypicitet (cabernet franc) och används framföra allt för klassiska europeiska distrikt.
Rök
Används för beskriva viner med karaktär av brandrök, tjära, rökta charkuterier etc. Kan vara ett uttryck för en druva (syrah) eller terroir (Sydafrika).
Rökelse
En parfymerad, exotisk rökighet. Förekommer framförallt i kryddiga, parfymerade viner, exempelvis barolo eller barbaresco.
Rökt korv
Ett aromord som påvisar rökighet samt en aning animaliska toner. Används främst för syrah.

Rökta charkuterier Se rökt korv.

Salmiak
Se lakrits.
Saltlakrits
Se lakrits.
Salvia
En aromatisk örtig ton som främst återfinns i viner från Bourgogne, Rhône och norra Italien.
Sandelträ
En arom som kommer från fat som inte ger ifrån sig så mycket vanilinextraktion, det vill säga vinerna har en träig karaktär som inte påminner om vanilj, choklad, kaffe etc.
Skogsbär
En blandning av röda och mörka bär såsom hallon, björnbär, blåbär och lingon. Vanligt förekommande i zinfandel, lagrein och lätta till medelfylliga druvblandningar från Languedoc-Roussillon.
Skogshallon
Se hallon. I jämförelse kan skogshallon sägas stå för ett något mörkare, aningen mer koncentrerat bär samt förmedla en angenäm kärvhet/friskhet eller syrlighet till vinet.
Skumbanan
En arom som kan uppstå vid en väldigt sval jäsning eller vid användandet av vissa jäststammar som ofta används vid jäsning av Beaujolais.
Slånbär
Använder vi för att påvisa att vinet är tydligt friskt och med en markerad kärvhet i smaken. Vinerna är nästan alltid lätta till medelfylliga, även om fylligare undantag finns och kommer främst från norra Italien och Languedoc-Rousillon.
Smörkola
Se gräddkola.
Stall
Ett aromord som hänvisar till växtplatsen, en viss ursprungstypicitet som ger associationer till lukten av djur. Aromen är en av de volatila estrar jästen Brettanomyces skapar och anses av vissa vara en defekt medan förespråkarna anser att den ger vinet en ökad komplexitet. Vanligtvis finns aromen i rödviner från klassiska europeiska distrikt, speciellt förknippat är ordet med Bordeaux. Vinerna är dessutom gärna traditionellt framställda. Se även animalisk.
Svamp
Mognadsarom med en något ”instängd” doft.
Svartpeppar
Se peppar.
Svarta oliver
Kryddig arom som ligger nära lakrits, men inte lika skarp i sin ton. Används främst för viner innehållande syrah.
Svarta vinbär
Fruktig arom som förekommer i en rad olika viner, men som är starkast förknippad med de båda cabernetdruvorna och ursprung som Chile, Bordeuax och Napa Valley.
Svart te
Kryddig, lite uttorkande och bitter arom som är vanlig i utvecklade italienska viner, allra främst från Toscana.
Sylt
Tillägget sylt påvisar en varm växtplats till skillnad från en ren frukt/bärassociation och vinet till vilket tillägget används har sällan samma fräschör som ett vin med en ren frukt/bärarom. Sylt kan även innebära en viss sötma i vinet. Se även kompott.
Sötlakrits
Se lakrits.
Tjära
Rökig arom som är vanligast i syrah, pinotage och nebbiolo.
Tobak
Mognadsarom med en lite uttorkande känsla som kan förekomma i de flesta äldre rödviner.
Torkad frukt
Används för viner med starkvinstoner. Påvisar en viss utveckling, endera i det att vinet har ett flertal år på nacken eller att druvorna som vinet framställs av har fått en oxiderad utveckling genom att torkas. Viner som får detta aromord är endera lite äldre eller gjorda på torkade druvor, som i fallet amarone. Se även fikon, katrinplommon och russin.
Torkade körsbär
Mognadsrom som främst förekommer i mogna Italienska viner eller i äldre bourgogner. Se torkad frukt.
Torkade rosor
En parfymerad, aromatisk nyans som främst återfinns i viner gjorda av nebbiolo. Inledningsordet torkad indikerar även en viss utveckling i vinet. Se även rosor.
Torkade örter
Torkade örter är ett paraplybegrepp som innefattar enskilda örter såsom basilika, mynta, oregano, persilja, salvia, timjan etc. Inledningsordet torkad indikerar även en viss utveckling i vinet. Se även färska örter och örter.
Vanilj
Ett aromord som påvisar att vinet legat på ekfat. Vanilj används främst för amerikanska ekfat som med sin mer porösa struktur ger ifrån sig mer vanillinaromer än den franska eken.
Vingummi
En aromatisk, möjligen även artificiell ton i vinet.
Viol
En blommig något aromatisk och kryddig arom som främst återfinns i viner av pinot noir, syrah och nebbiolo
Vitpeppar
Se peppar.
Örter
Se basilika, färska örter, rosmarin, salvia, timjan och torkade örter.